Agenda

 

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.


Lees verder...

Welkom - WolkomHet Fries is een autochtone minderheidstaal in Nederland. Het Fries is waardevol cultureel erfgoed. Geen erfgoed voor in een museum, het Fries is een levende taal die ook in de 21e eeuw nog volop gebruikt wordt!

 

Het doel van deze site is om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Friese taal.

De interesse voor het Fries is groot. Het kan zijn dat je Fries bent en je wilt meer weten over je eigen memmetaal, of je komt uit een ander deel van Nederland komt en het Fries heeft je altijd al geboeid. Weliswaar kun je in Friesland ook Nederlands spreken, maar het zal altijd gewaardeerd worden wanneer je de moeite neemt iemand in het Fries aan te spreken. Met behulp van deze site kun jij straks die schoonheid uit Franeker de liefde verklaren met Ik hâld fan dy. Of je bestelt een reade wyn op een terrasje in Sneek. Het leren van de Friese taal is bovenal een leuke ervaring.

 

Deze website wil een eerste kennismaking zijn met de Friese taal. Je vindt hier bijvoorbeeld handige woorden en zinnen, grammatica, voorbeeldteksten en oefeningen.

 

Voor wie de smaak te pakken krijgt en zijn kennis van het Fries verder wil verdiepen, zijn hier ook verwijzingen opgenomen naar cursussen en opleidingen. Want uitmuntendheid in een vreemde taal bereik je alleen onder begeleiding van een goede docent.

 

Deze website besteedt ook aandacht aan Friese literatuur. Want één van de fijnste dingen aan het beheersen van een vreemde taal is dat je de juweeltjes van Friese literatuur in de oorspronkelijke taal kunt lezen. Bijvoorbeeld het werk van de Bruorren Halbertsma of de gedichten van Pieter Jelles Troelstra.

 

 
Citaat van de dag

"Bûter, brea en griene tsiis. - Wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.
Boter, brood en groene kaas - Wie dat niet zeggen kan is geen oprechte Fries. "
- Fries spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.